December 26, 2013

Membeli belah jgn sampai berbalah! Haha

Org pompuan mmg suka shopping kan? Termasuk la aku. Walaupun aku tiada hasil dalam poket yg banyak, tapi shopping mmg terapi utk menenangkan yg amat berkesan. Tak kisah la shopping sbb tlg belikan barang utk org lain. Janji beli barang. Paling bangang pun, shopping beli tingkap aje. Cuma kena bermodal duit parking, kesabaran cari parking, dan juga duit makan dan jajan.

Tapi sekarang ni, aku baru berjinak2 dgn online shopping. Omg the feeling! Haha. Tengok2 barang pun dah rasa puas! Semuanya sbb aku yg agak ketinggalan ini sebenarnya baru reti nak register dan guna paypal. Dan baru skarang ni la reti dan boleh beli barang kat ebay. Juga setelah mendapat tahu bbrp org kawan yg aku kenal ada keje dgn ebay malaysia, dan depa kata kebajikan pembeli adalah dlm jagaan mereka, membuatkan aku rasa lebih yakin lah dgn ebay. Haha.

Setakat ni purchase dgn ebay alhamdulillah, sampai ke rumah, walaupun bungkusannya termasuk di dalam longkang. Janji sampai. Barang macam yg depa tayang kat website, then aku ok. Tapi kena bertahan la tunggu sampai dekat 2 minggu baru barang kau sampai kan. Dan kepada pengumpul setem, bole la dpt setem US, UK atau aussie. Sbb depa pos biasa je, kalau nak poslaju, bayar lebih. So, konfem la aku tidak kan... Kata mottonya... 'Mengapa bayar lebih, kalau anda boleh kedekuts?' Ala, kalau beli dgn groupon pun menanah gak tunggu dua minggu kan. Samo yo!

Jd sblm brg sampai tu tu, belek la mana2 website online shopping sampai  mabuk. Pastu bila barang sampai, boleh pikir utk beli barang lain. At least setiap hari ada rasa teruja cam... "Bila barang nk sampai ek". Haha.. Perasaan teruja tu mmg teruja lah. Ia juga merupakan salah satu kenikmatan dlm berbelanja. 

Dan kalau rasa cam lama sangat je nk sampai, gi lak tgk website lelong.com. Cari la apa2 bookmark ke, torchlight, album gambar yg rege dlm lima ringgit, beli la. Janji leh puas hati..

Cuma skarang aku masih belum reti shopping dgn usahawan bumiputera yg jual brg dr blog atau instagram. Semua gara2 ada member opis yg order baju raya sblm bulan puasa, sekali sampai lepas raya haji. Hebat kan? Untung la pompuan tu tak mengamuk, kalau aku, mmg aku dah pegi ketuk pintu rumah malam raya tu jugak!! Kau tak siapkan baju aku, aku cabut langsir raya kau. Hahaha. Merasa berlangsirkan shower curtain, tampal guna stapler gun! Haha..

So setakat ni, hamba yg baru berjinak2 dgn online shopping ni, hanya berani beli dgn website2 yg aku konfem boleh komplen, dan ada org yg nak dengar dan pi marah si penjual tu. Haha. Kalau kau yg jual, kau jugak yg angkat telepon customer service, lom berani lagi kak.. Mungkin dua tiga minggu lagi kot. Huhu..

So, moral entry di tgh malam ini, shopping online ni best rupanya. Terutamanya kalau dpt brg yg payah jumpa kat sini dan tetibe ada jual dgn rege yg murah (seperti cover utk nokia lumia!!!!) haruslah ai rembat sampai empat kan. Haha... Tapi, dlm masa yg sama, ingat, jgn sampai membazir. Hahaha. (Adakah aku x membazir selama ni??)

4 comments:

hanie x said...

Harus la best. Tak guna tenaga kecuali jari yang menaip dan mata. tup tup barang sampai sudaa

sekapal said...

Kannn... Lepas tu adik partner i kata, x lama lg sume org akan jd mcm dlm cite wall e. Duduk atas kusi je, order barang, makan.. Huhu. (Terasa gemuk truss!!)

Shizuma said...

Suke bli barang gadget guna lelong.com. Arini order esok or lusa sampai. :)

ai stalk. ai read. ai digest. said...

Online shopping: Jimat masa, tenaga dan duit. Kalau ke shopping mall tendency beli on the spot adalah tinggi. Cuz bila dah acu pada badan sah la..mcm cantik je. ;)