August 22, 2014

Gaduh takbest, tapi kalau tak gaduh tak selesai. how?

Dah lama aku tak menjenguk ke'obses'an aku. Ntah apa yg ditensenkan pun tatau. Ataupun bz mengecop pasport ke luar negara (India), menyebabkan aku cam malas nak pikir pasal benda lain selain keje. Sementelah apabila bulan doblas ni macam kena keluar daripada zon selesa yg dah sekian lama ni. It's time, I guess..

Anyway, harini tetiba teringat kat lagu Battlefield dr album sulung Lea Michele; Louder.
Dengar banyak2 kali, baca beberapa kali, tenung sikit... memang la lagu ni sangat sesuai dijadikan lagu tema utk perpisahan yg tak boleh dielakkan. Jom tengok beberapa bait yang membuatkan aku terhangguk2 seorang diri...

It's easy to fall in love
But it's so hard to break somebody's heart
What seemed like a good idea has turned into a battlefield

Susah kan nak meninggalkan satu perhubungan? Walaupun sebenarnya mempertahankan benda yang dah tak berapa ada tu mengundang pergaduhan je.. kan kan?

We both know it's coming
Does illusion count for something we hide?
The surface tension's gotta break, one drop is all it takes to flood out this lie

Sebenarnya apabila satu hubungan dah mula retak, dedua orang dah ada rasa. Dan akan terjadilah persembunyian perasaan.. Mungkin yg tersembunyi tu adalah rasa sedih yang takleh nak cerita, sbb kurang kasih sayang. Tapi kang bila dibentangkan di meja perbincangan, gaduh lagi. Maka, daripada gaduh... simpan sahaja la. Tapi sampai bila leh simpan... retak menunggu belah la katakan.. wuu wuuu.. sedey!
Mungkin juga yg tersembunyi tu adalah orang ketiga... tunggu masa kantoi aje. hehe

Peace will come when one of us puts down the gun
Be strong for both of us
No please, don't run, don't run
Eye to eye, we face our fears unarmed on the battlefield

Lagi tamau berpisah? Kena ada sorg yang berani mulakan dan berani mengaku untuk tinggalkan. Masuk dalam 'battlefield' dan berdepan. Walaupun sebenarnya keberanian utk bersemuka ni tak mudah ye kengkawan. Apa2pun, jangan la lari. Sbb tu nnt macam ada benda tak habis. Dan itu tak bagus, kerana ia seperti buang air tak basuh (kot..).

Akhir kata...

You and I
We have to let each other go
We keep holding on but we both know
What seemed like a good idea has turned into a battlefield

Kesimpulannya... tak senang nak bertahan.. tapi tolong jangan berperang ok. Sakit memang sakit, tapi hakikatnya, semua orang berhak untuk bahagia. Bukan sahaja yg ada orang ketiga, malah yg diduatigakan tu pun boleh berbahagia di samping orang yang lebih sesuai (dan best!).


Sekarang aku nk cite pasal Lea dgn Dianna. Sapa tak suka baca pasal diorg leh berenti kat sini...

Anyway, aku suka nak ckp lagu ni sesuai dgn hubungan Lea dgn Dianna. Sbb diorg cam gila rapat oke, pastu macam gado sampai tak rapat langsung... Macam, gile berubah perubahan korang. Adakah mereka takut diketahui ramai sebagai pasangan senget dan memusnahkan karier masing2?

oh oh.. ada satu ayat dlm lagu ni...

Feelings are shifting like the tide
And I think too much about the future

Perasaan berubah sebab terlalu memikirkan masa depan? Maksudnya, karier? huhu...

Seronoknye berspeku di pagi2 hari... ngeh ngeh.
Lagi seronok kalau korg pi dengar lagu ni kat sini...
(saje je kan, bagi link yg ada gegambo Achele. ahaha)

Sekian...

2 comments:

MaryH said...

"Perasaan berubah sebab terlalu memikirkan masa depan?"

Apa nak di risau amsa depan kalau masa sekarang pun kita tak terkejar. Betul tak? :) Just my two cents.

Anonymous said...

Lagu tu. Cukup sempurna untuk describe apa yang aku rasa.

Masalah gay couple bila nak break up bukan sekadar takut lukakan hati pasangan.

Tapi termasuk, siapa yang perlu pindah keluar dari rumah. Siapa yang akan ambil furniture dalam rumah sebab most of them kita share duit masa beli. Explanation apa yang perlu bagi dekat kawan2 lain bila tengok kita dengan pasangan dah tak hang out bersama. Sebab semua kawan2 kita tak tau yang kita sebenarnya sepasang kekasih yang sudah tak cinta each other lagi.

Banyak lagi sebab lain. Dan atas sebab2 ni, aku lagi prefer pendam rasa. Ignore the fact that we no longer have the sparks that used to make us so longin of each other.

Sigh.